söndag 8 september 2013

Vad ska jag säga på arbetsintervjun?





Har du blivit kallad på arbetsintervju? Grattis! Då är du genast ett stort steg närmare ett nytt jobb. Vad säger man då på intervjun, men framförallt, vad säger man inte?
Här nedan har jag sammanställt några vanliga frågor som jag brukar ställa under intervjuer och där människor oftast ställer till det för sig själva. Håll till godo, men glöm inte att ett oärligt svar är sämre än alla bra svar i världen. 

Berätta lite om dig själv?

Det här är en ganska harmlös fråga. Men "berätta lite" betyder just det. Lite. Jag förstår att man vill vara öppen och positiv till att berätta om hur livet ser ut, hur många syskon man har och hur farfars stuga i Dalarna ser ut, men det har hänt att jag behövt bryta av när fritidsintresset i femman nystas upp eller katten beskrivs i detalj. Tiden med en rekryterare är kort, se till att du får fram det som är viktigt. Får du jobbet har du gott om tid att berätta om dina fritidsintressen i lunchrummet. 

Nämn tre bra saker om dig själv:

Den här frågan är lite uråldrig, men många rekryterare av den gamla skolan halkar ofta tillbaka till denna (tätt följd av "Nämn tre saker du vill förbättra med dig själv"). Den här frågan tycker många är lätt, oftast nämner man de klassiska "glad, posititv och framåt"  eller så har man varit smart nog att läsa annonsen lite extra och nämner något av de attributen som nämns där. Fördelningen här är ungefär 75/20 för tjänster utan förkunskap och det omvända för högre tjänster skulle jag gissa. Det är inga problem i sig (förutsatt att du är just glad, positiv och framåt), men 5% förstår att de med tre ord kan utmärka sig bland 100-tals sökande och har hittat tre ord som inte bara skulle behövas för tjänsten utan som dessutom beskriver kärnan av dig som person. Tips: be människor runt omkring dig berätta vad du är bra på.

Beskriv en situation när du inte var överens med din gamla chef/lärare etc? 

Med den här frågan vill jag veta: Hur handskas du med chefer? Att säga att man aldrig har varit oense är likställt med att du är rädd för konflikter (och pratar bakom ryggen på din chef?) medan djupgående gräl visar på en oförmåga att ta direktiv. Bäst här är att beskriva en situation någonstans mitt emellan, gärna där du hållt dina kollegor utanför men påtalat din åsikt.

Nämn en sak du skulle vilja förbättra med ditt tidigare jobb?

Den här frågan faller många dit genom, precis som frågan innan är det farligt att börja prata illa om sin tidigare arbetsplats på samma sätt som att ingen kommer tro på att det inte fanns något att förändra. Följdfrågan är om möjligt ännu mer utmanande: vad gjorde du för att förändra det?

Varför är det "hål" i ditt CV?

 Alla rekryterare med god erfarenhet tittar efter luckor i ditt CV, har personen varit långtidssjukskriven, arbetslös etc. I en perfekt värld går alla från ett jobb till ett annat, men så ser det tyvärr inte alltid ut idag. Det bästa man kan göra är att visa att man använt tiden produktivt, tagit hand om familjemedlemmar, kurser eller frivillighetsarbete låter bättre än att inte ha gjort något alls. Är du arbetslös idag kan det vara en god idé att starta en firma, omsättningen spelar inte så stor roll som om du inte hade gjort något alls.

Varför ska jag anställa dig?

En rekryterare arbetar inte med välgörenhetsarbete (iallafall inte i sin roll som rekryterare), han eller hon vill veta att hon har valt rätt person för jobbet. Tänk dig själv som en produkt men unika egenskaper som ingen annan har. Skapa en känsla (tekniska specifikationer finns ju redan i ditt CV) där rekryteraren får upp en bild av dig i sitt företag. Exempel: de allra flesta bilar har en ratt, fyra hjul och kan fås med lädersäten. Vad är det då som gör att de allra flesta vill ha en ferrari och inte en Skoda? Jo mervärdet i motorn, att köra fort, känslan av att bli sedd och sticka ut. I det här fallet är dina eventuella utbildningar inte värt någonting om du inte kan förmedla en upplevelse i kombination med din kompetens. 

Vill du veta mer? Du vet väl att du kan följa mig på twitter?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar