söndag 22 september 2013

De 13 viktigaste frågorna du kan ställa till dig själv


Tänk dig själv, du är gammal nu. Åren har rasat förbi dig utan att du egentligen reagerade. Tiden har plöjt genom ditt liv som ett lokomotiv och du har följt med på resan för att du inte har haft något val. Frågan är om det var du som styrde eller om du satt i passagerarvagnen? Kanske satt du till och med i vagnen som saknade fönster, utan att ens kunna njuta av utsikten?
Här kommer de 35 viktigaste frågorna du behöver ställa till dig själv för att ta kontroll över ditt eget liv, ofta funna inom coaching:


  1. Vilka är dina grundläggande värderingar och lever du efter dem? Om ett av dina grundläggande värden är äventyr kanske ett 9-17 jobb är helt fel, men kanske helt rätt om ditt värde är trygghet.
  2. Vad är det du inte vet att du borde veta? Att söka information utan att veta vad du borde ta reda på är förstås en utmaning, men att hela tiden vara beredd att ompröva det du tagit för givet och ha som vision att lära dig något nytt varje dag är en bra början. Lyssna på människor, och då menar jag verkligen lyssna på vad de har att säga. Alla människor vet något som du inte vet. 
  3.  Hur är fördelningen "måsten" och glädjeämnen i ditt liv? För många människor finns det i bästa fall en 80/20-fördelning. Vad kan du göra för att förhållandena ska bli omvända? 
  4. Hur kommer det kännas när du nått alla dina mål? Är du lycklig? Vad saknas? Hur är ekologin, dvs. har det påverkat de människor du bryr dig om i en positiv riktning? 
  5. Vad får dig att skratta? På riktigt. Hur ofta utsätter du dig själv för möjligheten att få skratta? 
  6. Om du inte kunde känna rädsla, vad skulle du göra då? 
  7. På din dödsbädd, vad skulle du ångra att du aldrig gjorde? Finns det något du skulle ångra att du gjorde? Vad kan du göra idag som ger dig glädje när slutet närmar sig?
  8. Vad kan du göra imorgon för att komma närmare dina mål? Oavsett hur litet det verkar, vad kan du göra för att ta ett litet steg i rätt riktning? 
  9. Vad vill du inte acceptera längre? Vad är det som är okej i ditt liv just nu och vad är inte okej. Vad måste du göra för att förändra det? 
  10. Vilka vanor gör dig till den du är? Är du nöjd med de vanorna, vad vill du byta ut dina gamla vanor mot? 
  11. Vilket är ditt Varför i livet? Om du börjar med ett varför kommer till slut hur? och vad? att lösa sig nästan automatiskt. 
  12. Vilka personer i din omgivning göder din glädje och dina mål, vilka personer göder dina måsten och negativa känslor? Ytterligare vilka kan du använda som resurser för att nå dit du vill? Glöm inte att det är skillnad på att nyttja och utnyttja. Människor är en fantastisk resurs om du bara frågar. 
  13. Vad behöver du göra för att leva ett långt och lyckligt liv? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar