lördag 5 oktober 2013

Spräng din egen komfortzon! 5 tips för framgång



Den ser olika ut för oss alla, den berömda komfortzonen. Den som hindrar oss från att kasta oss ut i det okända eller, när den är vår vän, göra dödsföraktande saker som kan ta våra liv. Men oavsett hur stor eller liten din komfortzon är finns tusen anledningar att utmana den. Få saker ger oss sådan eufori som när vi åstadkommer något som vi tidigare aldrig trott att vi skulle klara, få saker är så utbildande och framåtsträvande som att gå utanför våra egna gränser. Underskatta aldrig ett litet steg utanför det som är hemma, för varje steg du tar blir nästa lite närmare.

Att gå utanför sin komfortzon eller att spränga begreppet "göra det som vi alltid gjort" kan för företag vara det enda som står mellan att vinna eller försvinna, för världen förändras varje dag, med nya konkurrenter, nya teknologier.

Här kommer därför mina fem tips för att lyckas:

1. Sätt ner dina begränsningar på papper. Vad ger de dig? Ibland lurar vi oss själva när vi sätter upp hinder, vi kanske tror att de är bra för oss, att det ger oss trygghet. Vad blir vinsten när du släpper din begränsning? Så fort du har dem på papper kan du också avgöra vilken del som skulle medföra störst positiva förändring.

2. Gör referenskontroll på "information" du får. Vi intalar oss ofta att vi inte kan något, att något är "omöjligt", om inte för de runt omkring oss så iallafall för oss själva. Ofta grundar vi den informationen på människor runt omkring oss. En enda klumpig kommentar från en lärare i skolan. En isolerad händelse för många år sedan sätter övertygelsen att något är omöjligt eller farligt. Det finns ingen wikipedia för våra förmågor, därför är bästa sättet att ta reda på om något är möjligt att titta på andra som lyckats. Företag med en konkurrensfördel är de som tar marknader som är "omöjliga", som vågar ligga i täten och som inte tittar bakåt utan framåt.

3. Se över din omgivning. Är dina vänner och din familj några som föder dina fobier eller några som uppmuntrar dig att pröva nya saker? Kulturella do's and don'ts kan t.ex. vara förödande för oss. Ibland har vi till och med rädslor och begränsningar som byggts upp under flera generationer så till den grad att vi egentligen inte vet varför de finns där längre. Om du inte vill säga upp kontakten med de som hindrar dig, se iallafall till att du hittar minst lika många vänner som faktiskt stöttar dig. Att ha respekt för spindlar är t.ex. utmärkt om du bor i djungeln. Helt oviktigt om du bor i Skandinavien. I företagsvärlden är det bra att se över samarbetspartners och finansiärer av samma anledning.

4. Använd olika kanaler för att hitta information. Om du är säker på att cancer orsakas av stress räcker det bara med att söka på google för att bli övertygad. Om du är däremot är säker på att cancer orsakas av tillsatser i maten vi får i oss kommer du att hitta massor av bevis på det istället. Det är lätt att hitta bevis för att de vi tror på är rätt, men sanningen är ofta komplex: läs böcker, umgås med människor från olika samhällsklasser, med olika bakgrund och olika värderingar. Mycket information finns på nätet, men en del saker måste upplevas eller sättas i perspektiv av andra.

5. Fira dina framgångar längs vägen, bestäm redan innan vad belöningen ska bli. Gör dem verkliga och dela dem med andra, på så sätt blir de levande. Glöm inte att spara pappret med dina begränsningar, om några år kanske du kommer titta på det och skratta åt dina största rädslor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar