torsdag 24 oktober 2013

Sju handlingar som gör att du når dina mål



När jag coachar människor så når de oftast bättre resultat än de någonsin hade kunnat ana. Det gäller oavsett om de vill bli en bättre chef, gå ner i vikt eller få så mycket pengar så att de känner sig trygga att ta ut svängarna på andra områden i livet. Det är inte på något sätt min förtjänst. Jag ställer bara utmanande frågor som får dem att hitta attraktiva och kraftfulla lösningar på de utmaningar de ställs inför för att kunna nå sina mål. Förutsättningen är att de har just det: Mål. Tyvärr är det inte helt vanligt idag även om det går att nå framgång även med de som har diffusa önskningar.

Mål ser ju självklart olika ut beroende på vem man pratar med. En del har blygsamma mål, en del vill ta över världen, åter andra vill nå sina mål när de är gamla, andra kan inte vänta mer än ett par år. Oavsett hur dina ser ut kommer mina sju tips, tagna direkt från framgångsrika människor i min närhet:

1. Bestäm vilket ditt mål är. Se till att det är så tydligt att du ser det framför dig som att du redan är där. Vilka ljud hör du, hur ser det ut, vem är där med dig? Ju mer specifik du kan vara i dina drömmar, desto större motivation.
2. För att nå målet, vad är du beredd att ge upp? En del uppoffringar är små och kan verka som en bagatell. Det kan vara att lägga en timme mindre på att titta på tv varje kväll eller att gå till jobbet istället för att köra bil. En del drömmar kräver större uppoffringar som drabbar människor runt omkring dig. Arbeta utomlands kan vara en, att gå in i en ekonomisk osäker investering kan vara en annan. Här fallerar många när motivationen för att nå målet är mindre än motivationen för att ge upp det som krävs. Jag brukar kalla dem triss-drömmarna: de som varje vecka köper en trisslott för att de hoppas att den stora drömmen ska uppfyllas med hjälp av lite hederlig bondtur. Det finns bara en hake: det finns inte något som heter tur om du frågar mig. Eller rättare sagt, den turen som du utsätter dig för när du köper en trisslott är mindre än att bli träffad av blixten (jag vet, nästa spontana fråga är varför den mänskliga åskledaren inte har slagit på marknaden). Tur kommer när du så ofta du bara kan utsätter dig för möjligheten att ha tur. Det är så enkelt, ändå gör de flesta det motsatta.
3. Hur ser din handlingsplan ut? Skriv ned allt du kommer på att du skulle kunna göra som gynnar ditt mål. När du har slut på idéer funderar du på vad andra som lyckats med samma eller liknande saker har gjort eller skulle gjort. När du har slut på idéer: fråga någon som kan ditt område. Det brukar räcka för att ha en punktlista med 20-60 saker att hålla sig sysselsatt med.
4. Varje steg räknas. Varje liten sak du gör varje dag för dig vidare mot ditt mål, beta av din handlingsplan och glöm inte att skriva ner när du kommer på nya punkter . Att skriva ett blogginlägg, twittra, söka upp människor som lyckats på ditt område, läsa en bok, gå en utbildning är exempel på vad som går att göra på en daglig basis. Gör något varje dag, oavsett hur litet det är. Du skapar ett muskelminne i hjärnan som gör att den hjälper dig även när du inte aktivt tänker på det (jämför med att köra bil eller cykla).
5. Nätverka med människor som tror på dig. Twitter är en utmärkt kanal för att träffa likasinnade på ett okomplicerat sätt. Gå på föreläsningar inom ditt område, ring upp människor som du kan ha glädje av. Om du är ödmjuk och smickrande finns det ingen hejd på vad människor vill göra.
6. Allt som händer är feedback. Det spelar ingen roll om du misslyckas, det är bara en lärdom i vad du inte ska göra nästa gång. Res dig upp och testa nästa sak på listan.
7. Bara du är din framgång. Kanske har du ett smärtsamt förflutet, kanske har du råkat ut för en hel del elände genom livet. De som lyckas är de som hittar något positivt i allt det som har hänt och inte lägger skulden för sina misslyckanden på andra människor, på politiker, på det förflutna eller orättvisor. Det du varit med om har redan hänt: du har två val, antingen kan du låta det belasta dig eller så kan du se vilken stark människa du blivit på grund av det.

Glöm inte: om du gör samma sak som du alltid gjort kommer du få det du alltid fått. Är du nöjd med det?

Du vet väl att jag skriver om Nordnetbloggen under Angelica Alm också? Annars hittar du mig på twitter under @angelicaealm där jag gärna diskuterar allt som har med entreprenörskap, ekonomi, personlig utveckling och företagande att göra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar